Web Share API

Ontdek hoe de Web Share API het delen van jouw content kan verbeteren door gebruikers een naadloze en consistente ervaring te bieden bij het delen van inhoud vanuit webapplicaties.

Ben je op zoek naar manieren om jouw content gemakkelijker deelbaar te maken voor gebruikers? Leer hoe je de Web Share API kunt gebruiken om deelknoppen toe te voegen aan jouw website of PWA, zodat gebruikers eenvoudig jouw content kunnen delen op hun favoriete sociale-mediaplatforms, e-mails kunnen versturen en meer!

Wat is de Web Share API?

Als digitale professional ben je waarschijnlijk bekend met de Web Share API, een handige tool waarmee gebruikers gemakkelijk inhoud kunnen delen vanuit een webapplicatie naar andere apps op hun apparaat. Maar wist je dat de Web Share API het delen van inhoud eigenlijk verplaatst van de browser naar het besturingssysteem (OS)?

Hoe werkt de Web Share API?

Traditioneel gesproken was het delen van inhoud een taak die werd uitgevoerd door de browser. Wanneer een gebruiker op een deelknop op een website klikte, opende de browser een deelmenu met opties voor het delen van inhoud op sociale media, e-mails versturen of het kopiëren van een link.

Maar met de Web Share API wordt het delen van inhoud nu verplaatst van de browser naar het besturingssysteem (OS). Dit betekent dat wanneer een gebruiker op een deelknop klikt, de browser het deelmenu niet langer zelf beheert, maar het besturingssysteem van het apparaat gebruikt om het deelmenu te openen.

Voorbeeld van het gebruik van de Web Share API op iOS.

Wat zijn de voordelen van de Web Share API?

Dit heeft een aantal voordelen. Ten eerste betekent dit dat het deelmenu er hetzelfde uitziet als het deelmenu dat wordt gebruikt in andere apps op het apparaat, waardoor een consistente gebruikerservaring ontstaat. Ten tweede kunnen gebruikers nu alle beschikbare deelopties op hun apparaat gebruiken, niet alleen die welke beschikbaar zijn in de browser. Ten derde zorgt het voor een betere ervaring omdat de deelknop veel minder ruimte inneemt.

Dit betekent dat als een gebruiker bijvoorbeeld een sociale-mediaplatform gebruikt dat niet beschikbaar is als deeloptie in de browser, maar wel als app op het apparaat, deze nu gemakkelijk kan worden gebruikt om inhoud te delen vanuit een webapplicatie met behulp van de Web Share API.

Nadeel is dat de ondersteuning nog niet volledig is. Bijvoorbeeld Chrome voor MacOS ondersteunt het niet en moet je het of weglaten of een alternatief bedenken

Web Share API op MacOS

Voornaamste punt

Het belangrijkste punt om te onthouden is dat de Web Share API het delen van inhoud verplaatst van de browser naar het besturingssysteem (OS), waardoor gebruikers een naadloze en consistente ervaring krijgen bij het delen van inhoud vanuit webapplicaties. Het biedt een gestandaardiseerde manier om deelknoppen toe te voegen aan websites en webapplicaties, wat het delen van inhoud veel gemakkelijker maakt voor gebruikers en de algehele gebruikerservaring verbetert.

De deelknop hieronder maakt gebruik van de Web Share API. Hij is gemaakt via deze WordPress Plugin: Super Web Share

Ontvang de nieuwste artikelen!

Aan spam doe ik niet 🙂

Over de auteur

Scroll naar boven