Vervangt ChatGPT de content­schrijver?

ChatGPT genereert goed geformuleerde teksten, en het zal het web en het schrijven van content zeker veranderen. Maar waar en hoe zullen we de impact voelen?

Moeilijke vraag, maar mijn eerste antwoord zou zijn dat de schrijver niet overbodig wordt, maar dat ChatGPT zeker invloed zal hebben op de rol en het soort activiteiten. Maar dat ChatGPT de contentschrijver vervangt, is onwaarschijnlijk. Laat me op een rijtje zetten wat een content writer eigenlijk doet en wat het belang van het werk is. En dan kijken wat er gaat veranderen en hoe je je kunt aanpassen.

Wat doet een content writer eigenlijk?

Omdat de definitie van content in de digitale marketingwereld blijft evolueren, kan de rol van een contentschrijver variëren. Sommige contentschrijvers richten zich specifiek op één aspect van contentproductie, zoals het onderzoeken en schrijven van blogberichten die geoptimaliseerd zijn voor de zoekmachines.

Andere contentschrijvers kunnen een breed scala aan diensten leveren met betrekking tot de productie van boeiende, relevante content.

De fundamentele rol van een contentschrijver begint met het begrijpen van de doelgroep van het bedrijf waarvoor ze schrijven.

De beste contentschrijvers weten hoe ze hun tone of voice en marketinginspanningen moeten aanpassen aan de verwachtingen van hun doelgroep.

Tegelijkertijd kunnen deze professionals inhoud schrijven die geoptimaliseerd is voor zowel het menselijke publiek als de algoritmen van zoekmachines.

Enkele taken waar een contentschrijver verantwoordelijk voor kan zijn:

  • Trefwoordonderzoek
  • Inhoudelijke strategie
  • Productie van inhoud
  • Proeflezen en redactie
  • Publicatie en bereik

Wat is het belang van het schrijven van content?

In het huidige digitale tijdperk is de term content writing van toepassing op de kunst van het plannen, schrijven en publiceren van webinhoud. Contentschrijvers kunnen ook verantwoordelijk zijn voor het promoten en bewerken van de inhoud die ze creëren.

Content schrijven is een vorm van inbound marketing die bedoeld is om een publiek naar een specifiek bedrijf, product of digitale plek te trekken.

Het doel is om waardevolle informatie over een product of merk te delen, het vertrouwen van de klant te winnen, de betrokkenheid te verbeteren en verkoopkansen te creëren.

Tegenwoordig worden praktijken voor het schrijven van inhoud gebruikt bij het creëren van verschillende vormen van inhoud, waaronder:

Bloggen: Blogs zijn een centraal onderdeel van het opbouwen van een sterke contentstrategie, ze kunnen ideeën overbrengen die verband houden met producten en merk, terwijl ze de expertise van de inhoud benadrukken.

Blogs kunnen ook nuttig zijn voor SEO-doeleinden, om organisch verkeer op te bouwen en de merkbekendheid te vergroten.

E-mail: Het schrijven van inhoud voor e-mails kan helpen bij het converteren van klanten, evenals het genereren van een betere betrokkenheid voor uw bedrijf. E-mailmarketing helpt ook bij het opbouwen van loyaliteit en vergroot de kans op herhalingsaankopen.

Sociale media: Sociale kanalen vereisen contentschrijvers om verschillende ideeën en campagnes zo effectief mogelijk over te brengen.

Productinhoud: Het verkopen van producten en diensten vereist een unieke set schrijfvaardigheden. Het vereist een evenwicht tussen verkoopteksten, storytelling en SEO-strategieën.

Merkjournalistiek: PR-nieuwsberichten, klant- en merkverhalen en interne communicatie kunnen allemaal de steun en begeleiding van een contentschrijver nodig hebben.

White papers en e-books: Contentschrijvers kunnen helpen zeer technische en professionele inhoud te produceren die een focus op een specifiek onderwerp vereist. Dit helpt de autoriteit van het merk te versterken.

Videoscripts: Als er scripts nodig zijn om video’s of zelfs podcasts te maken voor de branding van een bedrijf, kan een contentschrijver hierbij helpen.

Waar verandert ChatGPT het schrijven van content

Ik schrijf content, maar ik ben geen fulltime content schrijver. Nu met ChatGPT zou mijn focus verschuiven van het plannen en ontwerpen van inhoud, het leren en trainen van het schrijven van goede tekst prompting, naar redactionele activiteiten op AI-gegenereerde inhoud en het meer zoekmachine-geoptimaliseerd maken ervan.

ChatGPT is, met een moeilijk woord, een stochastische papegaai, wat betekent dat het, op een zeer welsprekende manier, domme, gevaarlijke en schadelijke dingen kan zeggen. Dit betekent dat er een belangrijk aspect van fact checking zal moeten gebeuren. En ook, ChatGPT werkt op bestaande informatie, door mensen gemaakt. Je zou denken dat het ook nieuwe input nodig heeft, die nog steeds door mensen gemaakt is. Er is dus een kans bij het maken van nieuws.

Wat moeilijker te voorspellen is, is hoe ChatGPT de hele context zal veranderen waarin inhoud zijn informatieve waarde heeft. Zal het web worden overspoeld met teksten, zoekmachines verstikken of gedeeltelijk vervangen? Zullen de lezers op zoek gaan naar aanwijzingen dat de inhoud van menselijke makelij is, of zullen zij massaal naar ChatGPT gaan om daar antwoorden uit de eerste hand te lezen? Spannende tijden in het verschiet.

Ontvang de nieuwste artikelen!

Aan spam doe ik niet 🙂

Over de auteur

Scroll naar boven