Wat is een composable DXP?

Wat maakt een Digital Experience Platform (DXP) composable, en hoe verhoudt een dergelijk platform zich tot Digital Experience Composition (DXC)?

De meeste DXP’s noemen zichzelf nu composable. Wat is composable?

Een composable digital experience platform (DXP) is een platform waarmee organisaties gepersonaliseerde digitale ervaringen kunnen creëren, beheren en leveren door verschillende componenten, zoals tekst, afbeeldingen, video’s en interactieve elementen, samen te stellen en te assembleren.

Met een composable DXP kunnen teams de digitale ervaring opsplitsen in kleinere, herbruikbare componenten, die op verschillende manieren kunnen worden gecombineerd en geassembleerd om een breed scala aan ervaringen te creëren. Hierdoor kunnen teams efficiënter te werk gaan, omdat ze componenten kunnen hergebruiken en dubbel werk kunnen vermijden. Het stelt teams ook in staat om sneller en gemakkelijker nieuwe ervaringen te creëren en te testen, door verschillende componenten in real-time te assembleren en samen te stellen.

Naast de voordelen van op componenten gebaseerd ontwerp, bevat een composable DXP doorgaans ook functies voor datagestuurd ontwerp en personalisering, waardoor teams ervaringen op maat kunnen creëren die zijn geoptimaliseerd voor verschillende gebruikersgroepen en use cases. Door gebruikersgegevens en -gedrag te analyseren, kunnen teams ervaringen creëren die zijn afgestemd op de specifieke behoeften en voorkeuren van verschillende gebruikersgroepen, waardoor de betrokkenheid, conversiepercentages en algemene tevredenheid over de digitale ervaring toenemen.

Kortom, een composable DXP is een platform dat teams voorziet van de tools en componenten die zij nodig hebben om boeiende en gepersonaliseerde digitale ervaringen te creëren, door verschillende componenten in realtime samen te stellen en te assembleren.

Wat maakt een DXP composable?

Een composable digital experience platform (DXP) is een specifiek type digital experience composition (DXC) oplossing. DXC is een holistische aanpak voor het ontwerpen, ontwikkelen en leveren van digitale ervaringen die rekening houdt met het volledige klantentraject en gericht is op het creëren van gepersonaliseerde en aantrekkelijke ervaringen voor gebruikers.

Een composable DXP is een van de tools die organisaties kunnen gebruiken om de DXC-aanpak te implementeren. Het biedt teams de mogelijkheid om digitale ervaringen op te splitsen in kleinere, herbruikbare componenten, en deze componenten in real-time te assembleren en samen te stellen om een breed scala aan gepersonaliseerde ervaringen te creëren. Door een composable DXP te gebruiken, kunnen teams efficiënter en effectiever nieuwe ervaringen creëren en testen, terwijl ze ook zorgen voor consistentie en samenhang tussen alle touchpoints en kanalen.

In mijn woorden: DXC is de algemene aanpak om gepersonaliseerde en aantrekkelijke digitale ervaringen te creëren, terwijl een composable DXP een van de tools is die organisaties kunnen gebruiken om deze aanpak te implementeren. De twee termen zijn nauw met elkaar verbonden, en een composable DXP is een belangrijk aspect van een complete DXC-oplossing.

Toonaangevende leveranciers van composable DXP’s

Hier zijn enkele van de toonaangevende leveranciers in de composable digital experience platform (DXP) ruimte:

  • Adobe Experience Cloud: Adobe biedt een uitgebreid pakket oplossingen voor digital experience management, waaronder Adobe Experience Manager, dat een composable DXP-oplossing biedt voor het creëren en beheren van gepersonaliseerde digitale ervaringen.
  • Sitecore: Sitecore biedt een composable DXP platform dat organisaties voorziet van de tools en componenten die ze nodig hebben om gepersonaliseerde digitale ervaringen te creëren en te beheren, inclusief een visuele component-gebaseerde content authoring omgeving, personalisatie tools en integraties met andere systemen en technologieën.
  • Episerver: Episerver biedt een composable DXP-platform waarmee organisaties gepersonaliseerde digitale ervaringen kunnen creëren, beheren en leveren, met behulp van een op componenten gebaseerde ontwerp- en ontwikkelingsaanpak.
  • Bloomreach: Bloomreach biedt een composable DXP-platform dat kunstmatige intelligentie en machine learning gebruikt om gepersonaliseerde digitale ervaringen te leveren, en biedt organisaties een suite van tools voor content management, commerce en search.
  • Contentstack: Contentstack is een headless composable DXP-platform waarmee organisaties digitale ervaringen kunnen creëren, beheren en leveren door verschillende componenten, zoals tekst, afbeeldingen, video’s en interactieve elementen, samen te stellen en te assembleren met behulp van API’s en webhooks.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele composable DXP-leveranciers die vandaag beschikbaar zijn. De juiste oplossing voor uw organisatie hangt af van verschillende factoren, waaronder uw specifieke eisen, budget en bestaande technologiestack. Het is belangrijk om de verschillende opties zorgvuldig te evalueren en een oplossing te kiezen die aan uw specifieke behoeften en eisen voldoet.

Ontvang de nieuwste artikelen!

Aan spam doe ik niet 🙂

Over de auteur

Scroll naar boven