Wat is Digital Experience Composition (DXC)?

Digital Experience Composition (DXC) is een relatief nieuwe term en concept op het gebied van digitaal ontwerp en ontwikkeling. Wat betekent het en waar is het relevant?

Digital Experience Composition (DXC) is een ontwerp- en ontwikkelingsbenadering die zich richt op het creëren van naadloze, gepersonaliseerde en boeiende digitale ervaringen voor gebruikers.

Het doel van DXC is het bieden van een consistente en samenhangende ervaring op alle touchpoints en kanalen, zoals:

  • web
  • mobiel
  • sociale media
  • persoonlijke interacties

DXC is gebaseerd op het idee dat digitale ervaringen bestaan uit afzonderlijke componenten, zoals tekst, afbeeldingen, video’s en interactieve elementen. Deze elementen kunnen op verschillende manieren worden samengesteld en geassembleerd om een breed scala aan ervaringen te creëren.

Dus door digitale ervaringen op te splitsen in kleinere, herbruikbare componenten, kunnen teams efficiënter nieuwe ervaringen creëren en testen, de algemene kwaliteit van hun digitale producten verbeteren en de leveringssnelheid verhogen.

DXC benadrukt ook het belang van datagestuurd ontwerp en personalisatie. Door gebruikersgegevens en -gedrag te analyseren, kunnen teams ervaringen op maat creëren die zijn afgestemd op de specifieke behoeften en voorkeuren van verschillende gebruikersgroepen. Dit kan helpen om de betrokkenheid, conversiepercentages en algehele tevredenheid over de digitale ervaring te verhogen.

Kortom, DXC is een holistische benadering van digitaal ontwerp en ontwikkeling die rekening houdt met het hele klanttraject en alle touchpoints, om een naadloze en gepersonaliseerde ervaring te creëren.

Is een DXC niet hetzelfde als een CMS?

Digital Experience Composition (DXC) en een Content Management System (CMS) zijn verwant, maar dienen verschillende doelen.

Een CMS is een softwaresysteem waarmee gebruikers digitale inhoud, zoals tekst, afbeeldingen en video’s, kunnen creëren, beheren en publiceren. Het biedt een interface voor het creëren en bewerken van inhoud, alsmede hulpmiddelen voor het beheren en organiseren ervan. Een CMS wordt meestal gebruikt voor websites en andere digitale platforms, zoals intranetten, online winkels en digitale publicaties.

DXC daarentegen is meer gericht op het ontwerp en de ontwikkeling van de totale digitale ervaring. In plaats van alleen het beheren en publiceren van inhoud, gaat het om het creëren van gepersonaliseerde en aantrekkelijke ervaringen voor gebruikers, door verschillende componenten zoals tekst, afbeeldingen, video’s en interactieve elementen te assembleren en samen te stellen. Een DXC-systeem gebruikt een CMS als een van de bouwstenen, dat de back-end levert waar de inhoud wordt gecreëerd, opgeslagen, beheerd en gepubliceerd.

Kortom, een CMS levert de back-end tools voor het beheer van digitale inhoud, terwijl DXC de front-end tools levert voor het creëren van boeiende digitale ervaringen. Beide zijn nodig voor een complete digitale ervaring, maar ze dienen verschillende doelen.

What is Digital Experience Composition?

Ontvang de nieuwste artikelen!

Aan spam doe ik niet 🙂

Over de auteur

Scroll naar boven