Ik zal het begrip metadata duidelijker en tastbaarder maken door vergelijkingen te maken met onze dagelijkse wereld en vervolgens enkele digitale voorbeelden te belichten.
Inhoudsopgave
Een van de plaatsen waar de meeste metadata te zien is, is waarschijnlijk de supermarkt. Alle blikken, dozen, zakken enz. verbergen vaak de inhoud en dragen als zodanig metadata in de vorm van etiketten. Het etiket beschrijft meestal wat er in de verpakking zit, het merk, het gewicht en informatie of voorschriften over hoe het moet worden bewaard.
Hetzelfde gebeurt met boeken. De buitenkant van een boek bevat informatie over de werkelijke inhoud. Sommige zijn vrij duidelijk zoals een naam en een titel, maar vaak zie je de uitgever, uittreksels en afbeeldingen. En dan op de achterkant van het boek een herhaling van sommige gegevens om ze terug te vinden wanneer het boek tussen andere op een plank wordt gezet.
Digitale afbeeldingen en video
Ook digitale afbeeldingen en videobestanden gaan vergezeld van metadata. Metagegevens beginnen bij het bestand en een bestandsextensie die het formaat aangeeft. Maar ook in het digitale beeldbestand zelf zit metadata. Dit kan allerlei informatie zijn zoals cameramerk, type, diafragma, GPS-informatie, copyright. Om deze metadata uitwisselbaar en praktisch te maken zijn ze gestandaardiseerd. EXIF is de standaard voor afbeeldingen. Video heeft metadata gebundeld in het containerbestand voor de video.
Webpagina’s en metadata
Pagina’s op het web hebben een unieke naam om ze te identificeren, maar ook het bestand zelf bevat metadata. Vrij gebruikelijk zijn titel, auteur, trefwoorden maar de metadata op een pagina kan vrij worden uitgebreid. Zoekmachines gebruiken deze metadata om de inhoud op te vragen, te sorteren en te rangschikken.
Sociale media en metadata
Ook wordt metadata gebruikt om webpagina’s te delen op sociale media zoals Twitter en Facebook. Deze informatie geeft de auteur of producent meer grip op wat er getoond wordt bij het delen op deze platforms. En selecteer een afbeelding met de juiste oriëntatie en beeldverhouding.
Andere toepassingen van metadata
In principe hebben alle digitale objecten metadata. Soms hebben de metadata een officiële standaard, soms zijn ze meer losjes gedefinieerd en uitbreidbaar. Wanneer je iets in een collectie plaatst, zal je vaak gevraagd worden om metadata mee te delen. Een app naar een App Store, een foto die gedeeld moet worden.
Orde scheppen en waarde toevoegen
Metadata is data en informatie over informatie en het dan deel uitmaken van het digitale object of eraan gekoppeld zijn. Meestal zal de metadata als een ijsberg zijn. Sommige informatie wordt getoond aan de gebruiker van het digitale object, de meeste zal onder de waterlijn blijven en gebruikt worden om orde te scheppen: sorteren, opslaan, rangschikken, groeperen.
Mijn ervaring is dat het toevoegen van metadata saai werk is, het vergt discipline, maar het levert echte waarde op met goede metadata.