Content­creatie is een kunst, MarTech is een kunde.

Vandaag had ik een groot inzicht in mijn blog en eigenlijk over mijn professionele leven. Contentcreatie is een kunst, marketingtechnologie is een kunde. En samen zijn ze moeilijk te overtreffen.

Zand, lucht en sporen van de wind. MarTech is een combinatie van meerdere invloeden.

Al een tijdje zoek ik naar een goede omschrijving van wat ik doe. Waar ik goed in ben. Ik kreeg een goede aanwijzing toen ik las over Von Humboldt, de bioloog en ontdekkingsreiziger.

Ook wel de uitvinder van de natuur genoemd. Een groot man die wetenschappelijk rigide metingen verbond aan een humanistisch en romantisch beeld van de natuur. Hij verbond feiten met een verhaal.

Chimborazo kaart door Alexander von Humboldt. Een combinatie van veel gegevens met een visueel verhaal.Om MarTech beter de kunnen duiden.
Chimborazo kaart door Alexander von Humboldt. Een combinatie van veel gegevens met een visueel verhaal.

Het verhaal als leidraad en richting

En precies door het verhaal was ik al een tijdje gefascineerd. Ik oefen me in schrijven en verdiep me in de kunst van verhalen vertellen. Ik lees over plots, zoek naar voorbeelden in het vak en oefen me in copywriting door te publiceren op Twitter. En toch is het verhaal niets zonder een medium, een bodem waarop het kan groeien.

Het scherm en digitale magie

Bijna alles wat we zien en lezen komt tot ons via een scherm. En achter dat scherm gebeuren magische dingen. Bij het maken, bij het overdragen en bij het tonen. Digitale magie achter de schermen. En hiervoor is technologie nodig. Heel veel technologie in de vorm van software die data verwerkt. Precies dat is mijn andere fascinatie in mijn (professionele) leven. Dat van de technologie.

Marketing­technologie (MarTech)

Die technologie gaat deels over de productie van content. En voor het andere deel – campagnes, zoekmachineoptimalisatie, content marketing, e-commerce – over het vermarkten of verkopen van of via die content.

Om op een overtuigende manier een boodschap bij het juiste publiek te krijgen is magie nodig. Dat werkt, net als bij een goochelaar of kunstenaar, alleen als het snel, foutloos en met oog voor detail gaat. Alleen dan werkt de illusie en gaan mensen geloven in wat je ze vertelt of laat zien. Dus koppel ik Contentproductie voor het web aan Marketingtechnologie (MarTech). De kunst aan de techniek. Zo heb ik het mooiste beroep en bedrijf dat ik me voor kan stellen!

Wat is Marketing Technologie, of MarTech?

Net zoals een goochelaar zijn trucs op elkaar afstemt om een naadloze, adembenemende show te creëren, kunnen marketeers met martech hun marketingactiviteiten stroomlijnen en coördineren. Ze kunnen magische marketingcampagnes plannen, uitvoeren en meten, allemaal met een vleugje martech.

Maar laten we niet vergeten dat achter elke goocheltruc oefening, toewijding en vakmanschap schuilgaan. Hoewel martech het werk van marketeers vereenvoudigt, vergt het nog steeds kennis, strategie en creativiteit om het optimaal te benutten. Met martech kunnen marketeers hun marketingvaardigheden versterken en betoverende resultaten behalen.

Dus, martech is als de magische goocheldoos van marketeers, gevuld met instrumenten en technieken om betoverende marketingtrucs uit te voeren. Het stelt marketeers in staat om magische marketingcampagnes te creëren en hun vaardigheden te verfijnen voor indrukwekkende resultaten.

Inhoud van mijn blog

Na dit inzicht heb ik meteen mijn blog en biografie aangepast. Die gaat niet langer alleen over Webcontent maar ook over Marketingtechnologie. Ik ben vol zelfvertrouwen dat ik met die aanpassing nog meer gericht artikelen kan schrijven die jou helpen bij het digitaal tastbaar maken van de wereld op en achter onze schermen.

Ook heb ik een tag voor MarTech aangemaakt en bleek ik de nodige artikelen te hebben die beter bij MarTech aansloten dan bij Content. Een perfecte bijstelling.

Zakelijk aspect van MarTech

Wat ook niet onbelangrijk is dat opdrachtgevers content vaak zien als een kostenpost en marketing (want meer omzet) eerder als een investering. Ook is het zo dat het aanbod van content productie groter is, zeker als kwaliteit niet relevant is.

Dat geldt niet voor Technische Marketing omdat daar, door complexiteiten, veel meer specifieke vaardigheden bij komen kijken en ervaring op dit gebied dus veel meer telt. Want wie raakt niet in de war bij deze afkortingen: DXP, DAM, CMS, DMP, CRM en CDP.

Ontvang de nieuwste artikelen!

Aan spam doe ik niet 🙂

Over de auteur

Scroll naar boven