High Dynamic Range (HDR) voor foto’s

Wat is High Dynamic Range (HDR) en hoe kan ik deze technologie gebruiken voor betere foto's en video's.

Alles in de technologie heeft een label nodig, idealiter een acroniem van drie letters. Als je dit doosje opent, komen er een paar schijnbaar willekeurige woorden uit. High Dynamic Range, HDR, is een manier om foto’s en video’s op te nemen die je heldere kleuren geeft, zelfs in donkere omstandigheden. In dit artikel leg ik uit hoe HDR-opname werkt en hoe kleurinformatie wordt opgeslagen, gecodeerd en doorgegeven aan het kijkapparaat.

De geschiedenis

Wanneer je beelden opneemt met HDR, neem je eigenlijk meerdere beelden op. Deze beelden hebben verschillende belichtingstijden en worden vervolgens met algoritmes weer samengevoegd tot een evenwichtig en belicht beeld.

Toen ik onderzoek deed, ontdekte ik dat deze technologie om de best belichte delen uit meerdere foto’s te pikken niet nieuw is. Deze technologie werd gepionierd in de jaren 1850 door een innovatieve fotograaf genaamd Gustave le Gray.

Le Gray ging naar het strand en fotografeerde de zee en de lucht. Hij nam meerdere foto’s met verschillende belichtingen en voegde ze later handmatig samen tot één foto. Bovendien gebruikte hij slim de horizon om de snede te maken.

Voorbeeld van High Dynamic Range (HDR) aan de hand van een werk van Gustave le Gray.
Wat is High Dynamic Range (HDR) en hoe kan ik deze technologie gebruiken voor betere foto’s en video’s.

Hoe HDR werkt voor iPhone

Nu we het concept en de historische wortels van HDR hebben besproken, gaan we kijken hoe de High Dynamic Range-technologie werkt op een iPhone.

Wanneer je de HDR-modus op de camera van je iPhone activeert, is het alsof je je toestel een creatief hulpmiddel geeft om meer details en levendigheid in je foto’s vast te leggen.

Dit is hoe de magie zich ontvouwt:

  1. Meerdere belichtingen: Net zoals Gustave le Gray deed met zijn baanbrekende werk, legt je iPhone meerdere beelden vast van dezelfde scène, maar met verschillende belichtingsinstellingen. In eenvoudige bewoordingen: sommige foto’s zijn iets onderbelicht om ervoor te zorgen dat de hoogtepunten worden vastgelegd zonder dat ze worden uitgeblazen, terwijl andere iets overbelicht zijn om schaduwdetails naar voren te halen.
  2. Algoritmische magie: Nadat deze belichtingen zijn vastgelegd, nemen de slimme software-algoritmes van je iPhone het over. Deze algoritmes analyseren de meerdere foto’s en bepalen de beste delen van elke belichting. Het doel is om een uiteindelijke foto te maken die de helderste en donkerste elementen in balans brengt, wat resulteert in een foto die een breder scala aan licht en kleur vastlegt.
  3. Samenvoegen voor het ideale beeld: De geselecteerde delen van elke belichting worden naadloos samengevoegd, waardoor één enkele foto ontstaat die overal goed belicht is. Dit proces helpt de beperkingen van traditionele fotografie met enkelvoudige belichting te overwinnen, waarbij je vaak een compromis moet sluiten tussen goed belichte onderwerpen en goed belichte achtergronden.
  4. Directe resultaten: In tegenstelling tot Le Gray’s handmatige combinatie van foto’s, gebeurt de verwerking op je iPhone in een oogwenk. Zodra je op de knop tikt, werken de hardware en software van het apparaat samen om de nodige vastleggingen en berekeningen binnen enkele seconden uit te voeren.
  5. In jouw handen: Nadat het samenvoegen is voltooid, zie je op het scherm van je iPhone de uiteindelijke HDR-afbeelding. Het is een weergave van de scène met behoud van meer details in de helderste hooglichten en diepste schaduwen.

Door deze stappen toe te passen, maakt je iPhone gebruik van HDR-technologie om beelden te maken die er levendig uitzien, zelfs in moeilijke lichtomstandigheden. Of het nu gaat om het vastleggen van een levendige zonsondergang tegen een donker wordende skyline of een goed verlicht onderwerp in een omgeving met tegenlicht, HDR helpt je iPhone om een meer levensechte weergave te leveren.

Foto’s die met de iPhone zijn gemaakt, worden opgeslagen als HEIC. Hierdoor kunnen de verschillende belichtingen worden gebruikt en in één bestand worden opgeslagen. Bij het exporteren als JPEG of WebP gaan deze lagen verloren.

Ontvang de nieuwste artikelen!

Aan spam doe ik niet 🙂

Over de auteur

Scroll naar boven